TV: Dallas anno 2012
När TV-såpan Dallas visades för första gången i svensk TV var jag 11 år. Det var en serie som jag egentligen inte var särskilt intresserad av men eftersom jag bodde under samma tak som mina föräldrar blev det ändå som så att detta program överskuggade allting annat som kom att sändas under samma tid i grannkanalen. Det fanns ju vid den här tiden bara två kanaler så konkurrensen var inte så stor. Och jag var onekligen inte ensam om att se avsnitt efter avsnitt och så småningom fastna i serien.

Det fanns helt enkelt inget liknande sedan tidigare, möjligen sändes Hem till Gården men denna brittiska serie levde aldrig upp till de maktspel som försiggick i Familjen Ewing. Det var helt enkelt en unik serie i de sammanhangen och upplägget har sedan figurerat i ett stort antal serie. Seriens (oavsett vilken) måste ha en kallt beräknande person som inte skyr några som helst medel för att få sin vilja fram. Vi älskade helt enkelt att hata J.R. Ewing. Man kan säga att serien nästan hade samma genomslagskraft som Ingemar Stenmarks slalom-åk, ALLA såg det!

Men nu har det gått 19 år sedan Dallas visades senast i svensk TV. Om det har förekommit någon sorts repriser genom åren kan jag inte svara på men det är liksom inte riktigt samma sak ändå. Hur som helst började nu en ny säsong av serien att visas i går efter 21 års uppehåll (serien avslutades 2 år tidigare i USA). Nu kretsar det förstås om nästa generation och det verkar var minst lika många turer om pengar, olja och Southfork som tidigare. Men det som är extra roligt är att en del av de gamla karaktärerna är med igen. Patrick Duffy som spelar Bobby och Larry Hagman som J.R. är väl de mest centrala men även Charlene Tilton (Lucy) och Steve Kanaly (Ray) svischar förbi kamerorna i mer eller mindre anonyma roller. Vi får väl se hur mycket kameratid de kommer att få framöver och om det dyker upp fler bekantskaper också för den delen.

Överlag verkar det bli en händelsefull säsong som kanske inte når upp till sin anfader på något sätt men tiderna har också ändrats och vi är sannolikt mer kräsna numera. Vi har mera erfarenheter än då och vi har tvingats se betydligt fler såpor genom åren. Egentligen finns det väl bara en sak att säga – upp till bevis! Är kungen bland såporna tillbaka för att stanna?