Cockpit - 2012 - En film med könsmoral!Cockpit
Regi: Mårten Klingberg
2012
Komedi

För Valle går det inget vidare. Till det yttre är väl allt ok, men snart får han sparken från sitt jobb. Samtidigt vill hans fru skiljas och till råga på allt tvingas han flytta in till sin syster, som dessutom bor i deras mammas gamla lägenhet. Att få ett nytt jobb som pilot visar sig vara lättare sagt än gjort och efter att ha försökt på samtliga flygbolag, flygskolor och allt annat som finns tillgängligt i lufttrafik ger han upp – nästan! Han får nämligen reda på att ett av flygbolagen han har sökt jobb hos egentligen vill ha en kvinna. Sagt och gjort, han klär ut sig till kvinna, förfalskar sina handlingar och söker jobbet igen. Som kvinna får han platsen. Det är nu problemen börjar på allvar! De manliga kollegorna stöter på honom, frun vill fortfarande inte ha med honom att göra och till råga på allt blir han kär i sin kollega Cecilia…

Efter att ha sett trailern till filmen insåg jag att jag var tvungen att se den. Det är inte ett speciellt vanligt fenomen numera men det är väl kul att någon lyckas någon gång med att få en så intresserad att man verkligen gör något åt saken. Bara efter en trailer… Kudos!

Faktum är att galghumorn i det hela som lockade mig blandas upp ganska friskt med en debatt om könskvotering. Eller om det är människor vi har att göra med och inte könsroller. Det är ett kärt ämne för mig och jag tycker att det är riktigt coolt när det finns starka människor som vågar bryta mot normerna. Det är alltså en film både vågar vara rolig och moraliserande på samma gång. Helt klart en uppfriskande erfarenhet!

Men tro för den delen inte att filmen kommer med några nya grepp. Mycket av historien, humorn och grundidéerna finns redan berättade, i Tootsie och Mrs Doubtfire inte minst. Förvecklingarna hopar sig och till slut blir det för mycket för den utklädde karlen som känner ett behov av att avslöja allt för omvärlden. Och alla lever därefter lyckliga i alla sina dagar. Inget revolutionerande på något sätt men helt klart sött…

Jonas Karlson som spelar Valle gör riktigt bra ifrån sig som tjej också. Han är precis lagom snygg för att man ska förstå att karlarna runt omkring tycker att det är en het pudding men tillräckligt manlig för att vi ska se hur mycket de mistar sig. Förresten är Marie Robertsson hetare ändå!
Det finns några skämt i filmen som jag kommer att minnas väldigt länge och det är helt klart en rulle som jag kommer att se om igen när jag känner att jag behöver något lättsamt. Det är nämligen inte helt nödvändigt att man ska ta hänsyn till könsmoralen i filmen. Man kan helt klart koppla bort den delen om man så skulle önska och bara ägna sig åt själva komedin. Det är en rolig film helt enkelt!

Men som alla förvecklade filmer måste den lösas upp någon gång. Det är med bävan man ser slutet nalkas. Det här varit en del fyndiga rundgångar längs vägen men när allt uppklaras blir det tyvärr ganska standardiserat. Det blir ett abrupt slut på allt vad förvecklingar heter och så är filmen… slut… hade man bara lyckats med konststycket att avluta i lika god stil som resten av filmen hade det varit en riktigt riktigt bra film. Nu är det förvisso riktigt bra ändå men det där allra sista uteblir.

8/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar