Den Som Viskar - 2006 - Pernilla August är helt fantastisk!Den Som Viskar
Regi: Maria Von Heland
2006
Drama/Thriller

Telefonen ringer. Tommy lyfter luren och får veta att hans syster misstänks vara skyldig till mord. Ett mord på ett barn till råga på allt. Själv säger hon att hon inget minns men alla bevis pekar mot henne. Dörren var låst från insidan, hennes fingeravtryck finns på mordvapnet och så vidare. När det senare visar sig att den nakna pojken som hittades mördad i hennes hem visar spår av sexuellt våld tar allt hus i helvete. Plötsligt är både hon och hennes bror, som dessutom är polis, fullblodspedofiler. De har redan dömts av folket oavsett om de är skyldiga eller inte. Men är det så eller ligger det något annat bakom? En organisation av välorganiserade mäktiga personer som utnyttjar barn för sin egen lust?

Som jag brukar säga så tillhör jag de där som verkligen gillar svenska polisthrillers, jag tycker de ofta har välskrivna historier även om kanske formen inte alltid är den bästa. Samma sak är det med den här, även om man kanske inte ska kalla den för polisfilm i dem bemärkelsen. Det är en dramathriller som involverar poliser, men det är inte det huvudsakliga. Det är inte särskilt viktigt om det är poliser eller inte som utreder fallet och faktum är att det både är anklagade till själva brottet och andra som genomför egna undersökningar, vilket egentligen är lite synonymt med de italienska giallofilmerna.

Det finns förstås inga direkt blodiga mord eller något annat stilistiskt som för tankarna till dessa filmer men handlingen är makaber nog och det är egentligen den som är den här filmens stora styrka! Jag tycker även att skådespeleriet från de flesta håll är riktigt bra även om det kanske inte levereras mycket mer än vad man kan förvänta sig från de inblandade. Det är många kända ansikten som jag i vanlig ordning inte kan sätta ihop med ett namn, en av mina stora brister som filmkritiker kanske. I de stora rollerna hittar vi i alla fall Anders Ekborg, Lia Boysen och Pernilla August. Den senare är helt fantastisk!

Maria Von Heland har också skrivit filmen och det ska hon ha all eloge för. Hon har gjort ett riktigt bra jobb och lyckats problematisera ämnet på ett mycket intressant sätt. Hon vågar ifrågasätta folks inställning till pedofili! Inte att det skulle vara försvarbart eller finnas förmildrande omständigheter utan att man faktiskt kan vara offer för omständigheterna och att folk i allmänhet ofta dömer utan att egentligen ha några som helst belägg för sina misstankar. När det gäller pedofili är en misstanke nästan det samma som att man är skyldig. Man måste börja ett nytt liv någon annanstans eller bevisa sin oskuld bortom allt tvivel. Skulle man dessutom råka bo på en liten ort där alla känner alla blir det förstås ännu värre. Grannarna och de andra småbarnsföräldrarna tittar konstigt på en och man är inte längre välkommen att hämta sina egna bar på dagis.

Så det här är alltså inte en polisfilm utan en stark film, om ett oerhört gripande ämne, om samhällets syn på de som misstänks ha samröre med verksamheten oavsett hur ologiskt och långsökt det verkar, i två delar som jag verkligen rekommenderar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar