Troll – 1986 – En dum men charmig film!


Regi: John Carl Buechler
Fantasy/Horror

Egentligen är det inte så mycket med den här filmen som är bra men jag kan inte låta bli att falla för dess charm. Handlingen är ganska simpel. Ett ondskefullt troll vill ta makten över hela världen och för att göra det måste han ta över det hus där filmen utspelar sig. En efter en faller hyresgästerna offer för honom och förvandlas till varelser som egentligen aldrig borde se dagens ljus.

Det är ganska charmiga varelser i all sin uselhet. Det är kanske detsamma som hatkärlek men jag gillar dessa fula nunor. Kanske borde man kalla monstren, trollen, för fulsnygga? Det råder inget tvivel om vilket årtionde filmen är gjord. Det är inte självklart om filmen tar sig själv på allvar eller inte tycker jag men jag hoppas att den är gjord med glimten i ögat. Är det här meningen att det ska vara skrämmande är det inte bra!

Ser man den ur ett nostalgiskt perspektiv kommer förstås saken i ett helt annat läge. Det finns massor av saker att uppskatta. Framförallt tycker jag om att Michael Moriarity är med. Han spelar pappan i familjen. Jag gillar verkligen honom, det är något med hans känslolösa utstrålning som fastnar hos mig. Som sonen ser vi Noah Hathaway. Han är förstås mest känd för att han medverkat i The Never Ending Story! Det är i alla fall därifrån jag känner igen honom. Och så det roligaste av allt, både far och son har samma namn och det är inte vilket namn som helst. Decennier före sin tid heter de båda – Harry Potter!! Jag undrar om den här filmen var inspirationskälla till J.K. Rollins när hon skrev böckerna om densamme?


Vi ser också Julia Louis-Dreyfuss i sin första filmroll, bara en sån sak gör ju det mödan värt att se filmen.


5/10


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar