Sagan om Ringen – 1978 – Den animerade versionen


Jag ska erkänna att jag inte var riktigt alert när jag såg denna animerade version av J.R.R. Tolkiens berömda bok. Det var svårt för mig att inte jämföra med Peter Jacksons version och det kändes som att de båda filmerna på många ställen var så lika att de nästan kunde ha varit samma film, om man undantar själva produktionen då. Det här är ju en animerad version medan Peter Jacksons möjligen är datoranimerad på sina ställen, eller rättare sagt är datoranimerad.

Men animationen är väldigt speciell. Några scener är helt och hållet animerade medan andra först har spelats av riktiga skådespelare som man sedan har animerat över. Det ger ett väldigt märkligt intryck och jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag ska tycka om det. Jag har inte sett någon annan film som utnyttjat denna teknik så genomgående så det var kul förstås. Det ger en ganska skrämmande bild i vissa sekvenser men på det hela taget blir det lätt tröttsamt…
Jag har inte läst den litterära förlagan men jag tycker inte att historien som berättas här rycker tag i mig, jag blir inte intresserad. Hade jag inte på förhand haft någorlunda koll på historien hade jag förmodligt inte varit mycket klokare efter den här filmen. Kul att ha sett men nu vet jag att jag aldrig mer behöver se den. En erfarenhet rikare helt enkelt. Dessutom slutar filmen mitt i äventyret, det är ju bara den första boken som inkluderats i berättelsen.


4/10
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar