11 Mysigaste filmerna från 80-talet


11. Who Framed Roger Rabbit – 1988 - Den har kanske inte åldrats med sådant behag som man skulle önska men visst var det en häftig upplevelse när man såg den första gången. Det var ett helt makalöst arbete med montage av verkliga skådespelare och tecknade figurer. Nuförtiden kan man förstås göra det mycket bättre!


10. The Blade Master – 1984 - Den här uppföljaren är ännu skräpigare än den första filmen - Ator the Fighting Eagle,  och kvalar sig  lätt in på listan. Ator är en hjälte i stil med Conan som strider mot orättvisorna och besegrar den ondskefulla ormkulten, och vilken orm det är...!


9. Killer Klownsfrom outer space – 1988 - Den här är så cool att det faktiskt finns flera recensioner av den på bloggen, dels Lindas och dels min egen. Filmen liknar ingenting annat och man skulle gärna vilja se in i hjärnan på den som har skrivit manus. Det är en helt vansinnig historia om clowner från yttre rymden som kommer med sina hemska vapen till jorden. Dessa hemska vapen ser mest ut som popkorn, sockervadd och ballonger…


8. Besökarna – 1988 - Svensk kultfilm som länge var outgiven på DVD men om man får skryta lite var en namninsamling startad av undertecknad inte fel i sammanhanget. Den finns numera i alla fall utgiven. KjellBergkvist, Lena Endre och Johannes Brost i regi av Jack Ersgård. Den festligaste scenen är nog när brevbäraren diskuterar post med Johannes Brost som pratar om spöken. Lite missuppfattning där kan man nog säga.


7. Student Bodies – 1981 - Den här sökte jag efter väldigt länge. Det vill säga, jag såg den för många år sedan och sedan försökte jag hitta den för att se om den. Det är en fullständigt vansinnig komedi – eller parodi egentligen, om en galen mördare som slår till på en skola. En film långt före sin tid, långt före alla Scary Movie filmerna och mycket roligare också!


6. The Keep – 1983 - Relativt svåråtkomlig film med Scott Glenn, Jürgen Prochnow, Robert Prosky och Ian McKellen i regi av Michael Mann. Varför den inte har fått något riktigt släpp är för mig obegripligt. Det handlar om nazister som tar skydd i en gammal borg men upptäckter snart att den inte är byggd för att hålla fienden ute, den är designad för att hålla något ondskefullt inne…


5. Ivanhoe – 1982 - Jag har glömt vilken dag på året det är de visar den här på TV men varje år är det i alla fall. Naturligtvis kan man historien utantill men det märkliga är att inte heller denna verkar finnas ordentligt utgiven.


4. Commando – 1985 - En av ArnoldSchwarzeneggers absolut mesta machofilmer. Stereotyperna och klichéerna duggar tätt men det är precis det som är så underhållande. Karaktärerna är som hämtade ur en serietidning och det är en fantastiskt hög body count! En av de mest underhållande filmerna med Arnold från det glada 80-talet!


3. The Octagon – 1980 - Vad är väl en underhållande martial arts film utan Chuck Norris! Det här är filmen man ska ha sett, och som de flesta säkerligen redan har sett som är intresserade av mannen, myten och legenden. Den har allt! Till och med Lee Van Cleef!


2. Big Trouble inlittle China – 1986 - Ingen film är så mycket actionkomedi som denna. Ingen film har så mycket glimten i ögat som denna. Ingen film har James Hong som superskurk som denna. Ingen film stjäl så lyriskt från föregångare som denna och ingen film lyckas vara så egen som denna! Dessutom är KurtRussell fantastisk som mesen som tror att han är en tuffing och Victor Wong ska vi bara inte tala om!


1.   Roadie – 1980 - Den mysigaste av alla 80-talsfilmerna då. Det är inte bara det att Meat Loaf spelar huvudrollen som roddaren som fixar allt och som alla sedan vill ha. Det är också en film som är stjärnspäckad med musiker. För min egen del smäller förstås Alice Cooper allra högst!