Recension: Reign of Assassins – 2010 – Asiatisk svärdskonst!


Har man sett en kinesisk svärdfilm som utspelar sig under antiken har man sett alla kanske man skulle kunna tro? Jo, det ligget faktiskt något i det. Det är rätt mycket staccatokoreografi i stridsscenerna och det är uppenbart att skådespelarna hänger i linor emellanåt. Men även om det nu är så att man har sett alla om man har sett en så spelar det inte så stor roll om man gillar den här typen av film. Jag tycker de är oerhört underhållande och vackra! För är det något som man får med sig av de här filmerna så är det estetiken.


Karaktärerna i den här känns lite styltiga. Det är en del av charmen tycker jag. Jag vill att det ska vara lite grand som om man tittade på en serietidning. Det är väl det asiatiska svaret på västerlandets superhjältefilmer kanske? Naturligtvis är det en film fylld av obegriplig asiatisk vishet, det är precis som det ska vara alltså!


Michelle Yeoh, som får sägas har huvudrollen, sköter sig utmärkt och svärdscenerna utmärker sig också med några nya tekniker. Översatt kallas tekniken för vattenklyvarteknik, hur mycket det stämmer in på originalbetydelsen vet jag inte. Det ser i alla fall coolt ut och genast är vi tillbaka till estetiken. Gillar man den här typen av film är det helt enkelt stor sannolikhet att man även gillar den här även om den inte är nyskapande. Detsamma gäller förstås det omvända!


7/10