Cast Away – 2000 – Tom Hanks som Robinson KruseDet är helt klart en gripande historia när en man i bästa sina år blir strandsatt på en öde ö efter en flygplanskrasch. Den inspirerande litterära förlagan är förstås Robinson Kruse och det är helt klart en intressant story. Lite är ändrat från Daniel Dafoes bok förstås, den är helt klart moderniserad. Men det är tillräckligt med hopplöshet för att man ska kunna identifiera sig med den skeppsbrutne.

Nackdelen är att Tom Hanks inte är speciellt övertygande, han är en av Hollywoods mest överskattade skådisar enligt mig. Det handlar inte bara om agerande utan även om att några år ensam på en öde ö torde ge en tämligen utarmad kroppsbyggnad. Tom Hanks är småfet från början och ändras inte mycket under filmens gång. Det känns lite som att Tom tar den lätta vägen och inte riktigt vill anstränga sig. Det finns ju gott om skådisar som både har gått upp och ner i vikt för en roll, men inte Tom Hanks alltså, i alla fall inte här.

Något som jag funderade på, och som kanske säger en del om vilket underhållningsvärde filmen har, är hur mycket sponsring men fick från FedEx. Tom Hanks rollkaraktär arbetar nämligen på det transportföretaget och de får en hel del exponering tvärs igenom hela filmen. Och inte bara det, företaget framställs också som oerhört dedicerat! Jag kan ju ha fel, men det luktar produktplacering lång väg!

4/10
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar