Sex säljer – tydligen lite för bra!?

Ur Jahmil XT Qubekas film Of good report.

Idag skriver Sveriges Radio om att en film – of Good Report, blivit stoppad från att visas i Sydafrika. Man kryddar lite extra med att påstå att det är första gången det hänt sedan apartheidtiden men när man läser lite längre ner verkar det inte har ett smack med raspolitik att göra. Istället är det tydligen så att filmen handlar om en lärare som inleder ett förhållande med en elev. Det kan väl kanske vara ett starkt tema i och för sig, men vi som har sett det sadomasochistiska förhållande som Nattportieren bygger på, ett förhållande som började under andra världskriget, är det kanske inget ohyggligt att visa på film. Men tydligen så visar filmen en sexscen – fullt påklädd enligt Sveriges Radios artikel – där det förekommer oralsex och att eleven ifråga är under 18 år. Det är alltså en fråga om barnpornografi! Hur gammal eleven är framgår inte.

Regissören själv hävdar att filmen handlar om sexförbrytare och en stark svart kvinna och är ett inslag i debatten om våld mot kvinnor.

Det är naturligtvis omöjligt att bilda sig en egen uppfattning om vad som är rätt och fel utan att han sett filmen i fråga men visst kan man göra filmer om sexuella förhållanden mellan vuxna och de under 18 år om man gör det på rätt sätt. Det man inte får göra är att glorifiera! Ett utmärkt exempel är till exempel filmen Warning!!!Pedophile Released.