Bong of the Dead - 2011 - fabulöst fantastiska effekterBong of the Dead
Regi: Thomas Newman
2011
Komedi/Horror

De två vännerna Edwin och Tommy har luskat ut ett dunderknep när det gäller att odla fram riktigt rejält potent marijuana. Tyvärr har deras hemliga ingrediens – zombiehjärna, precis tagit slut och eftersom de lever i ett zombiefritt område beslutar de sig för att ta sig in mitt i smeten för att skaffa mera av den åtråfyllda hjärnan. Allt för att kunna röra på lyckliga i alla sina dagar. De kommer dock inte särskilt lång innan de blir tillfångatagna – av en zombie med ambitioner att skapa en armé och erövra världen. De lyckas fly och hamnar snart hos Leah som lyckats överleva zombieattackerna. De beslutar sig för att slå sina påsar ihop och ge sig iväg mot överlevnaden, om det nu inte var för att de behövde lite mer zombiehjärna först…

Inledningscenerna på filmen är hur vassa som helst och riktigt föredömliga för en zombiefilm av det här slaget. Det finns visserligen CGI men det är ändå gjort på ett sådant sätt att det fungerar bra och inte ser konstgjort ut. Resterade effekter, det vill säga sminket ser ut som gamla hederliga effekter, latex etc. med en ganska skön retrokänsla. Ändå ser det modernt ut och hela filmen präglas av att den faktiskt är gjord i modern tid och inte är en dammig gammal rulle från förr. Inte för att jag har något emot dem heller men det är ändå skönt att någon tar sig tid att placera zombiefilmen i nutiden.

Vad jag inte är speciellt förtjust i är allt tramset. Jag förstår att det måste finnas där eftersom allt egentligen handlar om ett marijuanarus. Ja, alltså inte så att det skulle vara slutpoängen som drömsekvensen i Nightmare City, utan det är snarare själva jakten som blir lite puckad. Med repliker som att man blir inte dum av att röka marijuana bevisar man väl själva tesen av påståendet felaktigt. Så korkade som de här två gynnarna har jag sällan sett någon vara i en zombiefilm. Men det råder å andra sidan inga ledsamheter heller. De är så uppslukade av att röka på att de inte riktigt verkar förstå vilken verklighet det lever i.

”Cheech & Chong Vs. The Zombies”

Annat blir det när de träffar på Leah! Och för att citera en replik i filmen så är hon riktigt het! Hon har också lite mera innanför pannbenet än de två pundarna och har dessutom kunnandet att överleva. Det blir en period med känslomässig story just här som kanske drar ner filmens splattertempo något men det är ändå en period i filmen som känns nödvändig för den fortsatta utvecklingen!

När de slutligen ger sig iväg har de specialutrustat sin bil med allehanda vapen för att slå sig igenom vad som helst i zombieväg – och de får nytta av det också! Det blir ett blodbad utan dess like som för tankarna till klassiska scener ur Braindead.

”faktiskt fabulöst fantastiska effekter”

Humorn är understundom riktigt rolig men emellanåt också lite för barnslig för min smak. Det är förstås effekterna man vill åt och de är faktiskt fabulöst fantastiska och skulle de brista lite i utförande så gör det inget heller. Det finns en helhetskänsla i filmen som jag verkligen gillar och som är så där härligt galghumoristisk. Och faktum är att skådespelarprestationerna är utöver det vanliga!

Helt enkelt en kul film med en del nya element som vi inte är vana att se i en zombiefilm, blandat med klassiska ingredienser som vi verkligen känner igen och älskar!