Good Neighbours - 2011 - allt annat än sympatiska karaktärerGood Neighbours
Regi: Jacob Tierney
2011
Drama/Thriller

Victor är en nyinflyttad hyresgäst i den franskspråkiga provinsen Quebec, i Montreal närmare bestämt. Han finner snabbt en samhörighet med ett par andra engelskspråkiga hyresgäster i samma trappuppgång, den rullstolsbundne Spencer och den kattälskande Louise. Kanske är han lite för påflugen och snart står det klart att de alla tre har en del hemligheter de gömmer på. Samtidigt för den härjande seriemördaren den närmare genom intresse och beskyddarmentalitet från Victors sida. De umgås mer och mer och hemligheterna blir svårare och svårare att hålla hemliga även om ingen kanske anar de mest fasansfulla av dem förrän det är för sent. Den fransktalande grannen Valérie som avskyr Louise’ katter spelar också en viktig roll…

Jag hade ingen aning om att Quebec hade haft folkomröstning för provinsens eventuella utträde ur Kanada men det fick jag lära mig här. Om det nu inte är så att det är något skapat för filmen förstås. Jag har inte utfört minutiösa efterforskningar men efter ett par sökningar på nätet kan jag konstatera att ämnet i alla fall har dryftats och diskuterats. Filmen utspelar sig under denna period och påstås vara en sociopolistisk brännpunkt om man ska citera baksidan av fodralet. Personligen tycker jag inte frågan berörs särskilt mycket även om man förstår att frågan är högst aktuell i filmen genom valvakor och annat.

Nej, det är verkligen ingen politisk film i det avseendet i alla fall. Det handlar betydligt mer om relationerna i huset, mellan de tre engelskspråkiga hyresgästerna och den franskspråkiga katthatarinnan. Det är inget som kommer direkt utan som smyger sig på men man blir tämligen omgående nyfiken på hur det ligger till. Och eftersom man redan från början vet att det kommer att handla om hemligheter som de gömmer för varandra är man naturligtvis nyfiken på om man kan hitta några ledtrådar till vad det nu kan handla om.


Så har vi seriemördaren då. Låt mig slå fast att det verkligen inte handlar om en seriemördarfilm i vanlig bemärkelse. Det är inte en person man för följa och se utföra sina brott och det är heller inte en film där utredningen om denne står i centrum. Filmen förblir kretsande kring de tre vännerna som efter hand visar sig vara mer och mer skruvade karaktärer. Jag vet inte om någon av dem egentligen är särskilt sympatisk även om man från början kanske fick den uppfattningen.

Undan för undan kommer också sanningen i fatt dem och det är ovisst vem som ska gå segrande ur striden. Det blir mer och mer intriger dem emellan och det känns som om var och en måste se om sitt eget hus först och främst. Genom att exponera de andra och klara sitt eget skinn inför de hemligheter som står i begrepp att avslöjas.

En ganska spännande film med fantastiska skådespelarinsatser och allt annat än sympatiska karaktärer som mer än en gång för åskådaren att dra på munnen åt de bisarra och ibland cyniska händelserna.

7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar