Room 237 – 2012 – En subjektiv dokumentär om Stanley Kubricks: The Shining!Sällan har meningarna varit så delade om en film som när det gäller Stanley Kubricks The Shining. De flesta i mina kretsar verkar tycka den är något av ett mästerverk, men jag har också varit inblandade i diskussioner med människor som har tyckt att det har varit den råuslaste filmen någonsin och inte alls kan se någon storhet i den. Den här filmen, den subjektiva dokumentären är, enligt mitt sätt att se det, en film som verkligen tar ut svängarna och analyserar kanske till och med lite för mycket. Jag menar, jag är lika stort fan av konspirationsteorier som någon annan men ibland känns det bara lite överdrivet. Skulle verkligen all symbolik som det redogörs för här vara sann skulle det i sanning vara ett av de största mästerverken någonsin, inte bara cineastiskt utan även till sin struktur. Nästan övernaturligt mästerligt faktiskt.

Vid ett tillfälle spekulerar man i om man kan se filmen både framlänges och baklänges. Man går till och med så långt att man projicerar bägge varianterna ovanpå varandra och genom detta hittar man ytterligare finesser och underliggande meningar som inte ryms i de ”vanliga” spekulationerna. Dessa ”vanliga” spekulationer består bland annat i att teorisera om ifall The Shining egentligen är en film om judeutrotningen eller rent av om indianernas situation över de vitas erövring av Amerika.

Jag kan inte säga att jag verkligen faller för någon av, enligt mig, långsökta teorierna men det är onekligen stor underhållning att ta del av dem. Det finns saker och ting som vid en första anblick inte stämmer i filmen. Det är ingen hemlighet och heller inte föremål för debatt. Frågan är heller inte om dessa är omedvetna eller medvetna. Alla verkar vara överens om medvetenheten i Kubricks filmskapande. Inget sker på slump och det gäller bara att analysera tillräckligt djupt för att hitta svaren.

Man nöjer sig förstås inte bara med att titta isolerat på The Shining utan jämför friskt med Kubricks andra filmer, hittar likheter och använder dessa för att försöka föra sina teorier i bevis. Tilläggas kan att man aldrig någonsin påstår att det teoretikerna spånar om är sant. Det är isolerade teorier som inte på något sätt är sanktionerade av någon inblandad i filmen eller av Kubricks efterlevande. Man är tydlig med detta och det är väl tur att man inte utger sina teorier för att vara fakta.

En kul dokumentär men som man kanske ska se med en smula skepsis. Det är trots allt bara teorier och det är sedan upp till var och en att tro på dem eller inte.


7/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar