Iron Man 3 – 2013 – Väldigt lite Iron Man…

© 2013 Marvel

I den här tredje delen medverkar som vanligt Robert Downey JR. och Gwyneth Paltrow i de två stora rollerna som Tony Stark och Pepper Potts. I den här medverkar dessutom Don Cheadle, Guy Pearce som skurk och Ben Kingsley som skäggig terrorist. Naturligtvis är det en hel räcka till av duktiga skådisar men det finns liksom ingen möjlighet att nämna dem alla vid namn här.

© 2013 Marvel
Det är onekligen en explosiv film som i högupplöst fortmat ser riktigt bra ut. Man känner igen sig lagom mycket från de tidigare Iron Man filmerna. Tony är lagom självupptagen precis som det ska vara. Dock är det väldigt lite Iron Man i denna, det är betydligt mer Tony Stark faktiskt. Han får helt klart klara sig utan sin dräkt och improvisera det mesta av filmen. För min egen personliga del är detta lite grand av en besvikelse även om karaktärsutvecklingen får sägas vara på topp mest hela tiden. Det blir liksom mer än bara en platt superhjältefilm. Nu säger jag inte att de tidigare filmerna har varit platta men det blir helt enkelt lite enklare med en hjälte som ska slåss mot skurkar än en film där hjälten istället får kämpa lite för att få det att fungera. Allt går nämligen inte som det är tänkt hela tiden. Det är mycket kemi mellan Tony och Pepper i den här filmen, mer än någonsin skulle jag vilja påstå och jag tycker att Gwyneth Paltrow gör en fantastisk rolltolkning i denna!

Fantastisk är också Ben Kingsley om nu någon skulle tvivla. Jag vet inte hur han lyckas men han förvandlar en tillsynes ganska träig roll till något riktigt intressant! Faktum är att filmen är sevärd bara för hans prestation!

© 2013 Marvel

© 2013 Marvel

Terroristen Mandarin slår Tony Starks värld i spillror och det kan han helt enkelt inte tillåta. Han går till hämnd och blir besatt av tanken på hämnd. Han söker med sina snillrika maskiner och dataprogram upp de ansvariga och gör allt för att stoppa dem. Oftast får han använda sina egna kunskaper snarare än dräktens egenskaper och detta är en ny erfarenhet för honom. Det hjälper honom att komma till insikt med vem han är och vad han egentligen vill uppnå med sitt liv.

© 2013 Marvel

Filmen innehåller ett ganska stort antal olika dräkter som skiljer sig ganska markant åt. Det är intressant att se designteamets uppfinningsrikedom men jag upprepar att jag hade varit gladare om det hade varit mer av den varan, alltså i minuter räknat. Flera av dräkterna skymtar bara förbi som hastigast så jag känner mig faktiskt lite blåst på konfekten.

© 2013 Marvel
Motståndet, skurkarna, besitter några fantastiska egenskaper som är fabulöst visualiserat. Det ser verkligen bra ut och det är just denna känsla av högteknologiskt filmskapande som gör filmen så underhållande. Det är faktiskt mer underhållande än skådespelarinsatser och liknande. Det är viktigt att skådisarna är trovärdiga men det är ännu viktigare att explosionerna ser bra ut i en actionfilm som denna som annars hade varit en ganska meningslös film.

6/10


Har du läst ända hit har du möjlighet att vinna ett ex av filmen på Blu-ray. Skicka namn och adress till mejladressen som finns att hitta under fliken om bloggen så är du med i utlottning om totalt tre ex av filmen!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD - Vinnarna meddelas via mejl!